Keho, mieli, sielu ja henki

"Ihminen on kuin huvila, jossa on neljä huonetta. Ne huoneet ovat keho, mieli, henki ja sielu. Jos haluamme pitää huvilan kunnossa eli voida hyvin, jokaisessa huoneessa tulisi vierailla päivittäin ja vähintään tuulettaa."

Luin ylläolevan tekstipätkän joskus aikaa sitten. Jos en aivan väärin muista, niin jostain itämaiseen filosofiaan liittyvistä opuksista.

Valitettavan usein vietämme pitkiä ajanjaksoja (jopa vuosia) laiminlyöden tuuletusta ja ylikuormittaen yhtä tai kahta huonetta.

Jos pelkästään mieli tekee töitä esimerkiksi asiantuntijatyössä niin keho, sielu ja henki kärsivät toimettomuudesta. Tai jos treenaat pelkästään fysiikkaasi, niin muut huoneet alkavat kärsiä "huonosta ilmasta".

Näin minulle ainakin kävi, sillä laiminlöin pitkään sieluani ja henkeäni paiskimalla vain töitä ja suorittaen elämääni stressin partaalla.

Muistatko sinä tuulettaa säännöllisesti?

Keho ja mieli on melko helppo ymmärtää ja huolehtia kuin sielu ja henki. Minulle nuo jälkimmäiset olivat tosi pitkään aivan vieraita, ehkä siksi, että meillä länsimaissa keskitytään useimmiten vain psyykeeseen ja fysiikkaan.

Kun lopulta alamme tuulettamaan kaikkia huoneitamme säännöllisesti, alamme elämään useimmiten hyvää ja tasapainoista elämää ja löydämme sisäisen rauhan.

Keho on fyysinen ruumiimme. Se on kaikkea sitä, mitä tarvitsemme fysiikkamme toimimiseen: liikuntaa, unta, ravintoa, lepoa, venyttelyä jne.

Keho on äärimmäisen viisas ja sillä on suora yhteys mieleemme. Kun kuuntelemme kehomme kolotuksia ja kertomuksia, opimme myös kuuntelemaan omaa sisäistä viisauttamme.

Mieli on egomme, älyllinen minämme. Se on tavoitteita, töitä, rahaa, strategioita, opiskelua, itsensä kehittämistä. Eli kaikkea sitä, missä käytämme aivojamme ja älykkyyttämme.

Melko kovia asioita, mutta äärimmäisen tärkeitä selviytymisemme ja evoluutiomme kannalta. Mieli on mielestäni huono isäntä, mutta hyvä renki.

Sielun ravintoa on luovuus; unelmat, harrastukset, kauneus, taiteet, kulttuuri, musiikki, leikki...mitä ikinä keksitkään. Sielun ravintoa ovat myös ihmissuhteet ja tunteet. Kaikki pehmeät, iloa ja nautintoa tuovat asiat.

Henki sen sijaan on oma sisäinen viisautemme, jumaluus meissä itsessämme. Tuo viisaus asuu meissä kaikissa, huolimatta siitä olemmeko tippaakaan uskonnollisia vai emme.

Henkeä ravitaan hiljentymällä ja sisäänpäin kääntymällä, keskittymällä omaan itseen ulkopuolisen hälyn ja mielipiteiden sijaan.

Jos sielua ei ravita, eikä sitä kuunnella, voi tuntua, että se "oma juttu" on kateissa. Jos henkeä ei kuunnella, on olo levoton, merkityksetön ja sisäinen rauha tipotiessään.

Minulle taide, keramiikan tekeminen, värit ja muodot ovat sielun ravintoa. Henkeäni eli sisäistä viisauttani kuuntelen metsässä, luontoäidin helmassa ja meditoidessani. Sinulle tavat voivat olla aivan toisenlaiset.

Mitä paremmin opimme huolehtimaan kaikista huoneistamme ja ymmärrämme, että kaikki huoneet ovat yhteydessä toisiinsa vähintään oviaukon kautta, sen tasapainoisempi, rauhallisempi ja parempi elämästämme muodostuu.

Oletko sinä siis muistanut tuulettaa kaikkia huvilasi huoneita? Entä miten hoidat sieluasi ja henkeäsi 💛?

Iloa, valo, lämpöä ja lempeyttä <3,

Mila Ketunpesästä

P.S. Kirjoitan tätä blogia siksi, että haluan auttaa sinua ottamaan ensimmäisen askeleesi kohti omannäköistä ja luovempaa elämää. Sielusi suunnitelmaa ja sydämesi ääntä kuuntelemalla.

Jos minä onnistuin kesyttämään "ampiaispesän" päässäni, "super-suorittajan" sisälläni ja löysin pitkään kateissa olleen luovuuteni, niin olen varma, että sinäkin onnistut :)!

P.P.S. Jos haluat saada kaikki tulevat blogiteksit suoraan sähköpostiisi ja sen lisäksi vielä 10% ETUKOODIN Ketunpesän verkkokauppaan, niin liity Ketunpesän sisäpiiriin täältä.