Aika on arvokkain lahjasi

12.02.2024

Ostoskeskuksen penkillä istuu vierekkäin viattomuus ja viisaus. Ohi kiitää ihmisiä, ilmeettöminä ja väsyneinä painavia kasseja raahaten. Viattomuus ihmettelee avoimesti, käsi tiukasti viisauden kädessä: "Mihin ilo ja nauru ovat kadonneet?" Viisaus katsahtaa viatonta hyväksyvästi ymmärtäen: "Niin pääsee helposti käymään."

Kun lapset olivat pieniä, katsoimme joka ilta Pikku Kakkosen. Eräänä iltana vuorossa oli metsän eläinten näytelmä, jossa pieni orava kysyi vanhalta ja viisaalta pöllöltä: "Miksi ihmiset ovat aina niin kiireisiä?". Pöllö tuumaili hetken ja vastasi: "Koska he käyvät töissä". "No miksi he sitten käyvät töissä?", jatkoi pikkuorava. Pöllö taas mietiskeli ja totesi lopulta: "Jotta he voisivat ostaa ruokaa itselleen". Orava katsoi pöllöä ihmetellen: "Metsähän on täynnä ruokaa, mikseivät he hae sieltä?" Pöllö mietti hetken ja totesi lempeästi hymyillen: "He eivät ehdi, sillä he käyvät töissä."

Kun kerran havahtuu huomaamaan nuo kauppakeskuksen viattomat ja viisaat, ymmärtää olevansa osa tuota surkuhupaisaa näytelmää. Näytelmää, jossa kaikille on jaettu sama rooli: Jahdata maallista mammonaa, juosta oravanpyörässä - seuraamuksista viis – ja kuolla.

Jos haluaa löytää oman roolinsa maailmankaikkeuden näytelmässä, on parempi istahtaa tuolle penkille ihan ajan kanssa. Kiireen ja hälyn vallitessa, oma "rooli" eli tarkoitus on monilla päässyt unhoittumaan. Kun lopulta uskaltaa kuunnella lasta sisällään eli sydäntään ja tuota lastenohjelman oravaa, pääsee käsiksi vanhan pöllön viisauteen.

Muista kultaseni, että kiire on vain tunne ja ajanpuute on todellisuudessa tärkeysjärjestyksen puutetta.

Hän, joka kerran rohkenee irrottautua kiireen ikeestä, palkitaan. Hän löytää levollisuuden, merkityksen ja onnen. Aika on lahjoistamme se arvokkain, mieti siis tarkkaan, kenelle sitä suot ja mihin sitä käytät. Viisaus ja viattomuus ovat täällä  meitä muistuttamassa joka ainoa hetki, jos vain maltamme kuunnella 💛.


Sydämellisesti, 

Mila Ketunpesästä